YouTube Yayın Özelliğini Kullanma

YouTube Yayın Özelliğini Kullanma

YouTube yayın özelliği konusunda pek çok kullanıcı bilgi almak isteyebilir. Aslına bakarsak yayın yapmak bazı şeyleri bildikten sonra o kadar da zor değil.

YouTube, günümüzün en çok kullanılan video izleme ağlarından birisi olmakta. Bu bağlamda kullanıcılar da YouTube’dan faydalanırken bu sistemi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. YouTube, içerik üreticileri için adeta bir para kazanma yeri. Çünkü sunduğu pek çok olanak ile biliniyor. YouTube kullanıcısı ister bir yayıncı olsun ister video üreticisi olsun isterse Shorts videoları çeksin bir şekilde gelir elde ederek kanalını büyütebilir. Bu konuda platformun sunduğu pek çok imkan mevcut. Peki YouTube kullanıcılarının yayın yapması için ne gerekiyor?

Yayın için Gerekli Malzemeler

YouTube’da yayın yaparken gerekli olan en önemli şeyler arasında bir yayın yazılımı bulunuyor. Önceden YouTube yayını yaparken herhangi bir uygulama gereksinimi yer almıyordu. Kullanıcılar, kamera olduğu sürece yayına hemen başlayabiliyordu. Artık daha profesyonel bir düzene geçen firma, daha ciddi yayınlar yapılması adına ekstra bir yazılım ihtiyacının olduğunu ifade ediyor.

YouTube yayın yapma konusunda pek çok araç mevcut. Bunlardan birisi olarak OBS Studio önerisinde bulunabiliriz. Ücretsiz olmasının yanı sıra eski sürümlerine göre daha gelişmiş ve daha pratik bir uygulama olan OBS Studio ile kaliteli bir yayın yapmak mümkün. Pek çok ayara sahip olan bu uygulama ile birlikte yayıncılar, akıcı bir yayın sağlayabilir. Bunun yanı sıra daha pek çok yayın yazılımı mevcut fakat bu konuyu OBS Studio uygulamasına göre anlatıyor olacağız.

YouTube Yayın Yapma

Bir kullanıcının YouTube canlı yayını yapabilmesi için öncelikle bir YouTube hesabına sahip olması gerekiyor. Bunun için de Google hesabı gerekiyor. Google hesabı açtıktan sonra YouTube’a girildiğinde kanal ayarlanmalı ve ardından ana sayfaya gelinip sağ üst kısımda bulunan “Oluştur” isimli kameranın içerisinde “+” işareti bulunan simgeye basılmalı. Sonrasında ise “Canlı yayın yap” seçeneğine dokunmak gerekiyor. Bu şekilde YouTube’da yayına başlamanın ilk adımı atılmış oluyor.

Bu aşamaya geldikten sonra kullanıcının yapması gerektiği bir diğer şey “Yayın Ayarları” sekmesindeki yayın anahtarını kopyalamak. Kopyalama işlemi sonrasında burada yapılacak farklı bir şey bulunmuyor. Yalnızca yayının aktif olup olmadığını kontrol etmek için buraya gelmek gerekiyor.

Kullanıcıların YouTube yayın başlatma konusunda yapması gerektiği bir diğer şey OBS Studio yazılımına girmek. Yazılıma girdikten sonra “Ayarlar” seçeneğine basılmalı ve ardından “Yayın” sekmesine geçiş yapılmalı. Burada hizmet kısmından YouTube seçimi yapılmalı ve ardından anahtar yapıştırılmalı. Ayarlar kaydedildikten sonra yapılması gereken şey sahne ve kaynakları ayarlamak. Ardından “Yayını Başlat” tuşuna basılarak yayın başlamış oluyor.

YouTube Yayını Özellikleri

Kullanıcılara biraz da YouTube’un canlı yayın sisteminden bahsedelim. Twitch’e göre daha sade bir sisteme sahip olan YouTube, sa kısma yorumları yerleştirmiş durumda. Yorumlar sayesinde kullanıcıların yaptığı yorumlara hemen ulaşım sağlanabiliyor. Bir diğer özellik olarak analiz sekmesini gösterebiliriz. Analiz sekmesi, yayın başladıktan sonra yayın ile ilgili çeşitli bilgiler sunuyor. Aynı anda izleyen kullanıcı sayısı, sohbet hızı, görüntüleme sayısı ve ortalama görüntüleme sayısı bilgisi burada bulunuyor.

Kullanıcılar YouTube yayın sistemi ile birlikte akışın sağlık durumunu da öğrenebiliyor. Bu sayede YouTube yayınıyla ilgili son durum hemen alınabiliyor. Yayın ile ilgili anlık bilgi veren bir diğer yer yayının altında bizlerin karşısına çıkıyor. Bu alan bir durum çubuğu gibi düşünülebilir. Burada yayın durumu ile ilgili güncel bilgi sağlanıyor.